Mitt i
sommarn ligger vinterns brist på grönska låååångt bort, fast det gäller att börja
skörda för vintern redan nu när växterna fortfarande är fulla av alla vitaminer
och mineraler.

Vi har
börjat fylla frysen med saker för oss själva exempelvis svinmålla (recept på
Smörstekt svinmålla med vitlök finns på hemsidan) och brännässla (se recept på
Nässelsoppa och Nässelsås på hemsidan).

Men
det är också dags att tänka på hönsen. Enligt min hönsbibel (Höns, Ankor och
Gäss av Ronny Olsson) ifrågasatts i en gammal hönsbok om hönsen överhuvudtaget
klarar sig utan torkade nässlor på vintern.

Jag
slog därför av de stora nässlorna under ett av de gamla äppelträden i
trädgården med min lie:

Nässlorna
snörde jag ihop i 24 mindre knippen:

Innan
jag hade funderat klart på var jag skulle torka dem, hittade jag en självklar
plats på vinden av vårt nästan 150 år gamla prästgård. Här fanns nämligen redan
spikar på rad som bara väntade på att bli mitt nya torkställe. På vinden kommer
nässlorna torka snabbt i värmen under taket utan samtidigt att förlora lika
många vitaminer och mineraler som om de torkats i solen (ha
överseende med vår stökiga vind!!!):

Utöver
att ha vitamin- och mineralrika nässlor till hönsen på vintern kan vi dessutom
använda de torkade nässlorna i te, bröd och maträtter – mums! Och jag har redan
börjat fundera på vad mer jag kan torka på vår gamla vind – det kanske blir
kryddorna som står på tur härnäst? Exempelvis oreganon (längst fram på bilden) och citronmelissen (bakom oreganon) jag
fick på underbara Källdalens Trädgårdar när jag praktiserade där förra året: