Jag
har tidigare hyllat olika sorters ogräs (i inläggen: Ogräsfrön till oss och
hönsen
, Svinmållan äter vi upp!, Nässelsoppa, Kirskålspesto och Stekt lax med
nässelsås
) – och det ligger flera recept på både mat och gödsel av ogräs på
hemsidan.

Men nu
är det dags att hedra blasten på flera rotsaker/ lökar som ofta glöms bort som
föda. I vår gårdsbutik säljs flera av grönsakerna med blasten kvar, och det är
inte bara ett tecken på att de är nyskördade – blasten går i flera fall att äta!
Fast för att undvika bekämpningsmedel rekommenderar jag dock att bara äta
blasten från ekologiskt odlade grönsaker som våra grönsaker är.

Den
gröna blasten av både vitlök och vanlig lök kan klippas ned i sallad, i
omeletten, och så vidare, fast använd inte för mycket av den medan löken står i
jorden – då blasten behövs för att löken ska utvecklas bra. Blasten har en
mildare smak än själva löken.

Blasten
av nyskördade (ekologiska) morötter är ganska mild och har många
användningsmöjligheter:

Den kan hackas ned i vanlig sallad, i potatissalladen, i/på omeletten eller stekas ihop med förslagsvis bönor, eller ensam och smaksättas med till exempel vitlök.

Också
rödbetsblasten (som är släkt med mangold) går att äta, även om man inte ser den
så ofta i butikerna som man ser morotsblast.

Här på Genevad Nygård äter vi den
ofta hackat och stekt med vitlök och citronsaft som en ljummen sallad – och om
man vill lyxa till det kan man ha i exempelvis fetaost eller annan god ost (se
receptet på hemsidan). En kund i gårdsbutiken berättade att hon hade stekt den
med lite vinäger och serverade den med hackade nötter och fetaost ihop med
pasta – mums! Var dock uppmärksam på att rödbetsblast innehåller ganska mycket nitrater
varför man inte bör ge den till barn under 1 år.

Så rata inte blasten nästa gång du köper färska grönsaker – utan ät upp
den; då är du med att minska matspillet OCH du får dessutom mer mat för
pengarna! Vissa påstår till och med att blasten har högre näringsvärde än
exempelvis rötterna!

Men kom ihåg att om du inte äter upp grönsakerna samma
dag du köper dem, klipp då av blasten och förvara den i en plastpåse för sig så
att den inte drar ur saften och kraften av grönsakerna. Smaklig måltid!