Det
har varit mycket att stå i här i december – vilket förklarar senaste veckornas
bloggtorka. Men NU är det äntligen jul, och granen är klädd:

Jag
sökte egentligen efter en gran med rot, så vi kunde plantera ut den efter
julen, fast jag hittade ingen, så i år det fick bli en ”vanlig”. Jag har satt
granfrön i trädgården, men nästa år ska jag försöka hitta en mer miljövänlig
(ekologisk) gran!

De
levande ankorna som jag köpte från en bekant i helgen är både slaktade,
plockade och uttagna (här en med och en utan fjädrar):

Svensk
jullunch i all ära, men då jag ju är dansk är det ingen riktig jul om jag inte
får antingen flæskesteg (fläskstek) eller ankstek på julafton!

Ankorna,
som ska stekas i ugnen, fyller jag med sviskon och (egna) äpplen. De serveras
med egna ekologiskt odlade potatisar och sås samt lite otraditionellt med
stekta (egna ekologiska) morötter och rotmos av (egen ekologisk) persiljerot
(mest för att jag har blivit smått beroende av detta mos senaste tiden – se receptet
hemsidan).

Myskankorna
levde ett bra frigående liv på en gård en mil från oss. En nackdel med att köpa
levande djur är dock att de kan ha ohyra. Efter slakten har jag fått inget mindre
än 15 väldigt kliande (lopp?)bett. Vi vet visserligen inte vem som har bitit
mig, men betten kom efter att jag tog på mig tröjan jag hade på när jag
slaktade… (här min höger arm):

Inte
desto mindre känns det väldigt bra att veta att djuren har haft ett bra liv,
och att döden blev snabb.

Flera
omgångar av pepparkakor har bakats under december, inklusive pepparkakshuset
med genomskinliga färgade fönster gjort av krossade fruktkarameller:

Målet
var egentligen att göra en pepparkaksversion av Genevad Nygård, fast det får
bli nästa år istället.

I
gengäld har vi lagat julgodis på hemgjord marsipan (se receptet på marsipan på
hemsidan) – väldigt populärt hos barnen på 4, respektive 7 år!

Så nu
ser vi fram emot att få fira en trevlig jul ihop med makens föräldrar!

Riktig
god jul till er alla!