Den
hektiska våren har övergått i en hektisk sommar där vi börjar se resultatet av
sådderna och den övriga växtligheten på gården – så här följer en liten
midsommar-läges-rapport från Genevad Nygård:
De
första ekologiska färskpotatisarna är skördade och uppätna av både oss och
lokala skolbarnen (se eventuellt inlägget: Skolbarnen skördar sina potatisar):
Smultronen
är snart klar:
Vinbären
börjar få färg:
De
gula och orange morötterna ser nu ut och smakar som morötter fast de fortfarande bara är 8-10 cm långa. Våra egna barn var
med och testade dem, och 3-åriga dottern var helt exalterat över att jag drog upp
maten ur jorden 🙂
Och de
snart 5 veckor gamla kycklingarna har numera en väldigt självklar plats på vår
gård samtidigt som att jag börjar undra om jag någonsin kommer ha mina
odlingslådor i fred:
Av de
12 kycklingarna är dock bara 11 kvar, då en fick en stor böld vid ena ögat som
inte gick bort. Vi tog hand om kycklingen i en bur i hallen i 2 dagar, men den
mådde väldigt dåligt, så till slut var jag tvungen att avliva den.
De
resterande 11 stycken mår dock toppen och som det ser ut nu blir 5 av dem tuppar,
då dessa har mycket större kammar än de andra (och stor kam ska enligt kunniga
vara ett tecken på att det blir en tupp):
Om
detta stämmer blir alltså kycklingarna i första raden (vit, vit, grå, grå) –
tupp, höna, höna, tupp. Vi kan max behålla 2 av tuppkycklingarna i gruppen, så
det blir med andra ord några tuppkycklingar till frysen i höst och en större
flock, som förhoppningsvis ger tillräckligt med ägg så att vi kan sälja av dem
nästa år.
Glad
midsommar från oss på Genevad Nygård!
Glad midsommar till er alla från Fjällbacka
önskar Annika