Den
hektiska våren har övergått i en hektisk sommar där vi börjar se resultatet av
sådderna och den övriga växtligheten på gården – så här följer en liten
midsommar-läges-rapport från Genevad Nygård:

De
första ekologiska färskpotatisarna är skördade och uppätna av både oss och
lokala skolbarnen (se eventuellt inlägget: Skolbarnen skördar sina potatisar):

Smultronen
är snart klar:

Vinbären
börjar få färg:

De
gula och orange morötterna ser nu ut och smakar som morötter fast de fortfarande bara är 8-10 cm långa. Våra egna barn var
med och testade dem, och 3-åriga dottern var helt exalterat över att jag drog upp
maten ur jorden 🙂

Och de
snart 5 veckor gamla kycklingarna har numera en väldigt självklar plats på vår
gård samtidigt som att jag börjar undra om jag någonsin kommer ha mina
odlingslådor i fred:

Av de
12 kycklingarna är dock bara 11 kvar, då en fick en stor böld vid ena ögat som
inte gick bort. Vi tog hand om kycklingen i en bur i hallen i 2 dagar, men den
mådde väldigt dåligt, så till slut var jag tvungen att avliva den.

De
resterande 11 stycken mår dock toppen och som det ser ut nu blir 5 av dem tuppar,
då dessa har mycket större kammar än de andra (och stor kam ska enligt kunniga
vara ett tecken på att det blir en tupp):

Om
detta stämmer blir alltså kycklingarna i första raden (vit, vit, grå, grå) –
tupp, höna, höna, tupp. Vi kan max behålla 2 av tuppkycklingarna i gruppen, så
det blir med andra ord några tuppkycklingar till frysen i höst och en större
flock, som förhoppningsvis ger tillräckligt med ägg så att vi kan sälja av dem
nästa år.

Glad
midsommar från oss på Genevad Nygård!