Trött
på kirskålen i trädgården? Eller har du tillgång till ett friväxande
kirskålsland någonstans – varför inte plocka den och göra en underbar pesto av
den?
Jag
har redan hunnit göra kirskålspesto två gånger denna vår – och det är
jättegott!
Vi har
väldigt mycket kirskål i bland annat trädgården, så jag såg till att plocka de
späda skotten där jag minst vill ha dem – nämligen i den kommande blomrabatten
(har inte hunnit anlägga den än).
Och
kirskålen har inte hunnit bli en fiende än (fast det kanske kommer?) – för jag
tycke om att tillgång till denna frodande växt som fördes till Sverige som
läkeväxt en gång i tiden av munkarna.
Kirskålen är inte bara vitamin- och
proteinrik – den sköter dessutom sig själv och är en av de första växterna vi
kan skörda på våren. Så hos oss kommer den och brännässlorna få växa på utvalda
platser (även om de knappast stannar där, men det är absolut värd ett försök!).
Kirskålspeston
är helt underbar till pasta, men kan också ätas till exempelvis stekt fisk
eller kött. Vi har bland annat ätit den till en hemlagat omgång fish n’ chips (stekt fisk med
pomfritt).
Receptet
ligger på hemsidan.
Spännande! Har hittills inte hittat något recept som får den hopplösa kirskålen god, men skam den som ger sig. Det vore ju helt suveränt om den kunde ätas. Min kompis som är vildväxtexpert säger att den ska vara i paj med nässlor och löktrav. Själv fungerar jag på att fritera den. Borde kunna mildra den bäska kådsmaken och göra något åt den hårda konsistensen också, frasa till den tänker jag… Kirskålschips – någon?