I juni
skördade jag nässlor som vintergrönt till hönsen (se eventuellt inlägget:
Första skörden av vintergrönt till hönsen i hus) – fast nu är det dags att
börja skörda olika växters näringsrika frön också.

I ett
tidigare inlägg lovsjöng jag svinmållan (Chenopodium album) som vi har ätit
hela sommarn som sallad och stekt upp som spenat (se inlägget: Svinmållan äter
vi upp!
). Och utöver bladen kan de protein- och vitaminrika fröna användas som
foder till båda oss och djuren. Även om vi har skördat flitigt av detta
”ogräset” på åkern finns det en del kvar som nu står med fina fröställningar:

För
att torka fröna klippte jag av mållan och ställde den uppochned i papperspåsar:

Dessa
förvaras på vår mörka och varma vind (som nässlorna jag skördade tidigare).
Några gångar i veckan går jag dit och skakar lite försiktigt om växterna så fröna
ramlar av ned i påsen.

Det är
också dags hos oss att börja skörda grobladets (Plantago major) långa
fröställningar. Dessa kan också ges till hönsen, fast jag tror jag ska testa
att använda lite som psyllium (det är nämligen av frön från grobladssläktet man
skapar denna produkt) – vilket jag använder mycket i min bakning då jag inte
tål gluten.

Här
klippte jag bara av fröstänglarna och förvarar dem i en papperspåse på vinden
ihop med mållan.

Också
nässlorna (Urtica dioica) – som har används flittigt under säsongen till både mat till oss och till nässelvatten (se recept på hemsidan) – börjar tyngas ned av sina nyttiga fröställningar,
varför jag såklart såg till att skörda nässlor på samma sätt som mållan.

När
fröna har torkats helt kommer jag förvara dem tort och svalt så att de har kvar
så mycket av sina vitaminer och mineraler som möjligt tills de ska användas i
vinter. Stora frågan då blir hur mycket som blir över till hönsen när jag väl
har börjat använda de olika fröna när jag bakar mina glutenfria bröd eller
rostar dem och har dem i müslin… – fast lite får jag se till att de får – de
behöver ju också få i sig godheterna från högsommarn!