prognosen hotar med flera frostnätter nu i veckan här i södra Halland skördade
jag de sista rödbetorna på åkern förra veckan.

För
som jag skrev i inlägget Vinterförvaring av rotfrukterna är rödbetan känsligare
för frost än exempelvis morötter, palsternacka, persiljerot och jordärtskockan.

Blasten
på rödbetorna var förvånansvärd fin fortfarande, så jag såg såklart till att ta
tillvara på den också. En del av blasten stektes och blev en ljummen sallad med
fetaost, som serverades till kvällsmaten (se receptet på stekt rödbetsblast
hemsidan) – underbart gott!

Men
det mesta av blasten kommer att förvällas i kokande, saltat vatten i någon
minut, varefter den snabbt kyls ned i kallt vatten och frysas in.

För
någon månad sedan förvällde jag de sista purpurbönorna också.

Förvällningen
ska förhindra att enzymerna i råvarorna ändrar smaken och skapar missfärgningar
i grönsakerna. De håller med andra ord bättre.

Underbart
att ha både bönor och rödbetsblast i frysen till vintern. Rödbetsblasten
använder jag där man annars har spenat eller mangold (rödbetan är släkt med
mangold) – exempelvis i omeletten, i pastasåsen och så vidare. Men det är
viktigt att komma ihåg att rödbetsblasten innehåller nitrater varför den inte
ska ges till barn under 1 år.

I går skördade
jag dessutom jordärtskockor, morötter (både gula och orangea), palsternacka och
MYCKET persiljerot.

Jordärtskockorna
förvaras i lådor i jord:

De
andra rotfrukterna förvaras än så länge i plastpåsar (så rena som möjligt), då
de har krav på hög luftfuktighet. Skälet till den höga skörden av persiljeroten
är inte bara den väldigt goda roten, utan dessutom den fina blasten, som ju är
en slätbladig persilja. Persiljeroten är mildare i sin smak än palsternacka –
lite mer örtig. Och det är bara en bonus att man får fin persiljeblast på
köpet. Så med denna fina rot får man verkligen 2 i 1!!!

Jag
sköljde blasten grundligt och frös in det mesta, fast jag såg såklart till
att göra en underbart god pesto på den också – MUMS! Peston gjordes på samma
recept som Kirskålspeston på hemsidan, fast med persilja istället för kirskål.
Vilken lyx att kunna äta nyskördat rödbetsblast OCH hemgjort pesto på nyskördat
persilja i början på december!!!